Gezonde voeding voor je cavia's

Cavia’s zijn heel leuke huisdieren die niet moeilijk te onderhouden zijn. Althans, dat is wat veel mensen denken. Maar wist je dat cavia’s bijzonder veeleisend zijn als het om voeding gaat? De spijsvertering van cavia’s werkt erg snel en hun darmen moeten daarom altijd gevuld zijn. Een cavia eet de hele dag door en mag nooit op dieet.

Cavia’s moeten altijd eten tot hun beschikking hebben. Als hun darmen stil komen te liggen omdat ze niet genoeg eten, kunnen ze ziek worden. Drie soorten voeding mogen hierbij nooit ontbreken in het hok van jouw favoriete knaagdiertjes:

Hooi

Onbeperkt hooi kunnen eten is erg belangrijk voor cavia’s. Ze hebben dit gedroogde gras nodig voor een goede werking van de darmen. Hooi helpt namelijk bij de vertering van andere soorten voedsel. Daarnaast is knagen op hooi goed voor de tandjes van je cavia’s én helpt het om verveling tegen te gaan. Cavia’s vervelen zich namelijk snel: daarom wordt ook altijd geadviseerd om twee cavia’s in een hok te houden.

Groente

Net als mensen kunnen cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken. Dit betekent dat ze al hun vitamine C uit hun voeding moeten halen. Het is daarom belangrijk dat je cavia’s élke dag voldoende groente te eten krijgen. Groenten die rijk zijn aan vitamine C zijn bijvoorbeeld paprika, broccoli, spruitjes, boerenkool en andijvie. Je cavia’s mogen ook af en toe een stuk fruit. Omdat er in fruit veel suiker zit kun je ze hier beter niet te veel van geven. 

Brokjes

Je kunt je cavia’s verschillende soorten hardvoer geven, zoals gemengd voer of korrels. Bij gemengd voer is de kans wel groot dat ze alleen de ‘lekkere’ brokjes eruit eten en de minder lekkere, gezondere brokjes laten staan. Als je merkt dat je cavia’s dit doen, kun je ze beter gewone korrels geven. Voor cavia’s bestaat speciaal voer met extra vitamine c. Als je je cavia echter genoeg groente geeft, zijn ‘gewone’ brokjes ook prima.

Bij Alles hier 4 uw dier vind je alles om je cavia’s gezond te houden. Neem eens een kijkje in onze webshop

© 2012 - 2021 alleshier-4-uwdier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel