Nagels knippen bij uw hond, kat of bij kleine knaagdieren 

Dieren die in de vrije natuur leven gebruiken hun nagels volop, waardoor deze vanzelf slijten. De nagels van huisdieren slijten over het algemeen minder snel en het is daarom belangrijk om deze goed bij te houden. In dit blog kunt u lezen wanneer en hoe u de nagels van uw huisdier het beste kunt knippen. 

Hond

De nagels van uw hond zijn te lang als de hond rechtop staat en de nagels de grond raken, waardoor de tenen omhoog gaan staan. Dit veroorzaakt een constante druk op de voeten; dit kan ervoor zorgen dat de hond verkrampt of mank gaat lopen. Daarnaast is er kans op ontstekingen als de nagels te lang zijn.

Voor het knippen van de nagels van uw hond kunt u een grote nageltang gebruiken. Het knippen van de nagels aan de voorpoten gaat het beste als uw hond zit. Voor het knippen van de nagels aan de achterpoten kan de hond het beste liggen. De te knippen teen houdt u tussen duim en wijsvinger. Bij een lichte nagel is een deel van de nagel roze en een deel wit. Voorkom dat u in het roze gedeelte knipt: dit kan erg pijnlijk zijn voor de hond. U kun het beste een paar millimeter onder dit deel knippen. Bij een donker gekleurde nagel is het lastiger om te bepalen waar u kunt knippen. Knip daarom niet meteen, maar voer eerst de druk op met de nageltang. Als de hond zijn poot terugtrekt zit u te hoog; probeer het dan iets lager nog eens.  

Nagels knippen bij een kat

Bij katten is het knippen van de nagels minder vaak nodig dan bij honden, omdat zij hun nagels zelf al slijten door bijvoorbeeld het gebruik van een krabpaal. Ook groeien kattennagels in een soort laagjes die meestal vanzelf loslaten. Wilt u toch de nagels van uw kat knippen, omdat uw kat bijvoorbeeld oud en minder actief is, dan gelden voor een groot deel dezelfde regels als bij het knippen van hondennagels. Voor het knippen van de nagels van de voorpoten kunt u de kat het best laten zitten - de nagels van de achterpoten zijn het makkelijkste te bereiken als de kat ligt. Ook bij een kattennagel geldt dat er in het roze gedeelte een zenuw zit. Knip de nagel daarom een paar millimeter onder dit gedeelte af. Heeft uw kat donkere nagels, dan kunt u - net als bij de hond - het best voorzichtig uitproberen waar de zenuw begint door lichte druk uit te oefenen voordat u knipt. 

Kleine knaagdieren


Ook de nagels van kleine knaagdieren zoals cavia’s en konijnen moeten regelmatig geknipt worden. Voor het knippen van de nagels bij de voorpootjes kunt u het dier het beste op uw schoot zetten met de neus van u af. Als u het bovenlichaam van het dier iets optilt, kunt u goed bij de nagels van de voorpoten. De achterpoten kunt u het beste knippen als het dier op zijn zij ligt.

Bij knaagdieren met lichte nagels is goed te zien waar de bloedvaten lopen en is het duidelijk tot hoe ver geknipt kan worden. Bij donkere nagels kan een zaklamp uitkomst bieden. Als u van achteren door de nagel schijnt, ziet u de bloedvaten lopen als een soort schaduw. Bij konijnen kunt u ook de haargrens gebruiken om te kijken hoe ver u kunt knippen. U knipt de nagel dan op dezelfde lengte als de haargrens. 

© 2012 - 2021 alleshier-4-uwdier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel