Wagenziekte bij honden

Sommige honden zijn dol op autoritjes en springen als ze de kans krijgen bij elke auto naar binnen. Er zijn echter ook veel honden voor wie autorijden helemaal geen pretje is. Eén op de zes honden heeft zelfs last van wagenziekte. Als uw hond hier last van heeft is dit natuurlijk erg vervelend voor de hond, maar ook voor het kots-opruimende baasje zelf.

Wagenziekte wordt veroorzaakt doordat het evenwichtsorgaan tijdens het rijden verstoord wordt. Bij honden is deze verstoring sterker dan bij mensen, omdat honden vaak niet uit het raam kijken tijdens de rit. De symptomen van reisziekte bij honden zijn hijgen, slikken, lippen aflikken, rusteloosheid, trillen en zelfs kokhalzen of braken. Om dit te voorkomen kunt u uw dier een uur voor de rit beter geen grote maaltijden geven. Omdat een lege maag ook niet bevorderlijk is voor het bestrijden van wagenziekte, geeft u uw hond een half uurtje van te voren een klein beetje voer en water.

Bovengenoemde symptomen zijn echter niet altijd een gevolg van wagenziekte, maar kunnen ook door spanning en angst veroorzaakt worden. Veel honden hebben een negatieve associatie met autorijden. Het eerste ritje van de meeste honden is de rit waardoor ze gescheiden worden van hun moeder en in een nieuwe omgeving terecht komen. Door de angst die deze herinnering oproept lijkt het alsof uw hond fysiek niet tegen autorijden kan, terwijl het eigenlijk een psychisch probleem is. U kunt uw hond leren dat autorijden niet vervelend hoeft te zijn en op deze manier de negatieve associatie wegnemen. Laat uw hond stapje voor stapje weer wennen door hem bijvoorbeeld eerst in een stilstaande auto te laten zitten en hem hiervoor te belonen.  

Het is helaas heel lastig te bepalen of uw hond echt aan wagenziekte lijdt of dat de klachten psychisch zijn. Het is in beide gevallen verstandig om de rit zo comfortabel mogelijk te maken voor uw hond. Tijdens het autorijden is het fijn voor de hond om een raam op een kier open te zetten voor frisse lucht. Probeer daarnaast voorzichtig te rijden en bijvoorbeeld niet onnodig te remmen. Ook de juiste temperatuur is belangrijk, omdat honden hun lichaamstemperatuur niet zo snel kunnen aanpassen. Probeer daarnaast wat vaker een ritje met een leuke eindbestemming te maken, zoals het bos of het strand. Uw hond zal het autorijden dan gaan associëren met iets leuks en kan er uiteindelijk misschien zelfs van gaan genieten. 

© 2012 - 2021 alleshier-4-uwdier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel